Kecewa dengan sikap mereka!!!!

Ammi betul-betul kecewa dengan Alamanda… actually bukannya Alamanda tapi masyarakat di Alamanda…  Alamanda tak salah apa2 pun… kenapa nak kena sombong?? mana perginya sikap lemah lembut dan sopan santun rakyat Malaysia… Ammi tau la ramai di sana adalah kakitangan kerajaan.. kononnya hidup kat sana tu ” high class “… tapi bukan la Ammi maksudkan  semua orang di Alamanda tu berperangai macam ni… cuma segelintir sahaja..

Yang Paling Ammi sakit hati adalah this one kedai gambar di dalam Alamanda ni… Ammi nak gi buat gambar pasport kat kedai ni.. bukan main lagi sambut customer dengan muka mencuka tak de senyuman langsung.. lepas tu boleh pulak bercakap dengan customer perli2.. ada 1 orang india ni mintak tolong dia pakaikan Tali leher.. lepas tu dengan tak pandang muka mamat india tu pastu cakap… “semua customer kat sini pakai tali leher sendiri”… pastu dia cakap lagi… “saya ni perempuan tak pernah pakai tali leher..(dengan tak pandang muka mamat india tu)”.. lepas tu dengan nada memerli dia cakap “hah.. nanti sy balajar macam mana nak pakai tali leher tu ye..”.. come on laa… tak boleh ke pandang muka customer tu.. lepas tu senyum la sedikit tanda hormat pelanggan.. pelanggan datang dengan baik kau sambut la dengan baik… Masa Ammi nak ambil gambar balik di kedai tu, terima kasih pun tak de.. apatah lagi senyuman dan paling sakit sakit tak pandang pun customer.. memang kurang ajar…

Ammi ingatkan perempuan tu sorang je.. rupanya kawan dia dalam kedai tu pun sama juga.. untuk pengetahuan korang dua2 orang perempuan tu adalah berbangsa melayu ye… sedar la sikit.. kamu tu hanya pembantu kedai… kalau owner sekali pon memang tak lama la kedai ko… lingkup…

Ammi mintak maaf la kalau tersinggung.. tapi Ammi harap dengan tertulisnya cerita korang ni.. berubah la sikit.. tak banyak pun tak pe… sekurang2nya bagi la senyuman.. senyuman tukan sedekah..

P/S   :

Kepada Tuan punya kedai… tolong la tegur pekerja2 anda ye… jangan bila orang negara luar datang baru nak bersikap baik (konon).. tapi bila orang Malaysia layan macam sampah… hipokrit ok!!!

Ni la kedai yang Ammi pergi tu… naib baik muka pekerja kedai ni Ammi tak tepek sekali.. !!!

Image070

Tags: , , , , , , , , , , ,

4 responses to “Kecewa dengan sikap mereka!!!!”

  1. ebikko says :

    hi. first time masuk blog ni. ni pon promote dr blog abah skolblog. pasal entri ni, memang sakit hati kalo kena camni. n cust svs kat msia mmg sux. mmg banyak yg buat sakit hati. kekadang dieorang ni melampau. aritu dgr kat radio lagi teruk kena, budak kat kedai serbaguna bile org mtk tlg cari brg siap sound suh cari sndiri, siap cakap buta ke ape. pehhh… pjg gile komen pulak. sori eh. emo sket. haha

    • Ammi says :

      ta pe Ebikko.. kadang2 memang kita kena diskusi benda2 macam ni.. biar pihak2 yg berkenaan atau compony2 lain buka mata dengan masalah macam ni..buat perubahan sikit.. akhlak rakyat Malaysia ni dah makin parah

  2. iqa says :

    saya nak pergi buat passport kat alamanda. since saya masih baru kat sini, saya pun google la kedai gmbar kat alamanda, nak tgk kat level mana. bila google, terjumpalah blog ammi nih. lepas saya baca saya tersenyum je sebab dah biasa jumpa orang melayu macam ni. tak ada manners. dgn harapan, due melayu yang kerja situ dah tak kerja situ lagi. ptg tu, saya pun pergi kedai yang sama. sebaik saja saya masuk, saya ternampak dua orang melayu perempuan. saya dah tersenyum. mungkin ni ke dua perempuan yang blogger tadi cakap tu. saya mengakui, apa yang ammi cakap mmg la betul. harap muka je lebih make-up, attitude zero. saya berurusan dengan salah sorg drpd mereka, yg sorg lagi tu tgh sibuk buat keje. nasib saya agak malang la ketika itu, sebab tukang amik gmbar saya tu adelah cik mek hidung tinggi tu! dahla muka nya masam mencuka. cuba bayangkan macam mana saya nak senyum kalau yg tukang amik gmbar tu muka masam macam tu? satu lagi, tak hingin saya nak senyum kat dia! resultnya, gambar passport saya pun masam mencuka mcm photographer nya jugak. tak pasal-pasal je. lepas tu, dia suruh dtg lagi setgh jam. lepas stgh jam, saya pun dtg nak ambil gambar tu. saya terpacak kat situ, dia boleh buat bodoh dengan saya. Lepas tu saya tanya, gambar saya dah siap ke belum. Dia buat tak tahu dan terus menyambung kerjanya. Lepas 5 minit baru dia tgk kat machine tu dan ambil gambar saya yang dah lama siap. Boleh pula dia biarkan soalan saya tak terjawab dan buat saya tunggu mcm org bodoh. Kurang ajar. Saya taknak pergi kedai tu lagi.

    • Ammi says :

      kannnnnn.. bukan nasib iqa masa tu malang.. tapi memang kedai tu macam tu perangai dia hari2… ishh.. bengang betul… tau tak gambar pasport cd yg dia bagu tu memang macam sampah… orang bodoh and tak de knowlg punya orang… mari bersama2 boikot kedai dia… by the way ada jugak orang yg sharing perasaan dengan ammi.. thanx iqa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: