Pameran Keranda Tradisi dan Misteri @ Muzium Negara

Dulu Muzium Negara, Kuala lumpur pernah dibanjiri oleh rakyat Malaysia semata-mata nak tengok Pameran Hantu..  Memang menarik.. Pada tahun 2010 ni berlangsung pulak Pameran Keranda Tradisi & Misteri yang diadakan di Muzium Negara selama 2 bulan 20 hari, bermula pada 1 April hingga la 20 Jun 2010.. untuk maklumat lanjut boleh pergi ke website Muzium Negara(klik sini)

Klik :

HOTEL  KUALA LUMPUR

Kalau nak selesa.. pergi la pada hari orang bekerja sebab memang lengang.. Kalau pergi hari Sabtu atau Ahad agak ramai la jugak..

Memang banyak replika yang boleh kita lihat kat sana.. antaranya, Keranda India, Keranda Orang Asli, Keranda Cina, Keranda Pra Sejarah, Keranda Melayu, Keranda Kayu Balak Thailand, Keranda Gantung Filipina, Erong Indonesia, Keranda Dayak Indonesia dan banyak lagi… Korang pergi la tengok.. bukannya senang dapat tengok benda-benda macam ni..

Ammi ada sediakan sedikii Info dan gambar yang mungkin boleh membnatu korang untuk persedian pergi kat sana nanti..

1 banner

2 building pameran

3 banner besar pintu masuk

4 Pintu masuk utama

5 prop pintu masuk

6 harga

Senarai harga tiket masuk ke pameran dan kategori2nya…

7 tiket masuk pameran

Tiket Masuk dewasa (Per Head)

8 tiket bawa kamera

Harga bayaran yang dikenakan jika korang nak gunakan kamera

9 bayar parking

Harga bayaran untuk tempat letak kereta (Per Entry)

10 prop pintu masuk 2

Prop Selamat datang ni sebelah je dengan gerbang masuk ke dalam pameran.

11 pendaftara & tiket

Korang kena daftar nama kat meja yang disediakan tu bila masuk … kalau korang pergi beramai2, just seorang saja wakil untuk daftar.. lepas daftar korang boleh la buat bayaran masuk di kaunter bayaran.. bersebelahan saja dengan meja pendaftaran..

12 suasana dalam pameran

Suasana orang ramai di dalam Pameran

13 bahan yg digunakan untk urusan memandikan jenazah

Peralatan yang digunakan untuk urusan memandikan jenazah

14 bekas simpanan abu mayat

Bekas simpanan abu mayat.. balang diorang ni cantik2.. Ammi rasa balang2 tu mesti dibuat dengan harga yang mahal..

15 pakaian rasmi diraja

Pakaian diraja yang akan dipakaikan kepada si mati

16 pengkebumian

17 pengkebumian

Antara jenis-jenis pengkebumian.. Ammi lupa la nama untuk jenis pengkebumian ni..

18 pengkebumian masyarakat Hoabinhian -

Pengkebumian Masyarakat Hoabinhian..

19 pengkebumian batu kepingan - pesisir pantai d lembah bernam, perak

Pengkebumian Batu Kepingan yang dijumpai di pesisir pantai di Lembah Bernam Negeri Perak..

20 pkebumian tempayan - zaman neolitik kepulauan melayu

Pengkebumian Tempayan yang dilakukan pada zaman Neolitik kepulauan Melayu..

21 pengkebumian tajau (tempayan)

Pengkebumian Tajau dimana mayat dimasukkan ke dalam tempayan..

22 keranda adat india

23 keranda buloh 2

24 keranda buloh

Keranda Buloh Masyarakat India.. dan Tok2 Sami..

25 keranda kanak2 suku asli - utara thailand

Keranda kanak-kanak Suku Asli Negara Thailand..

26 keranda kana-kanak - kaum dayak barito, kalimantan barat

Keranda kanak-kanak Kaum Dayak Barito, Kalimantan Barat..

27 keranda emas promethean, bersadur emas 14 karat

Keranda Emas Promethean yang bersadur emas tulin 14 karat… gila babeng punya keranda..

28 keranda india moden

Keranda Moden Masyarakat India..

29 keranda kayu berkaki

Keranda Kayu berkaki..

30 keranda siam

31 keranda siam - kort

Keranda Siam dan Kort, Thailand…

32 keranda, penganut kristian

33 keranda, penganut kristian 2

Keranda berbentuk berlian ni pulak adalah keranda yang digunakan oleh masyarakat agama Christian..

34 kereta tarik jenazah35 kereta tarik jenazah 2

Kereta Tarik Jenazah..

36 erong kerbau 2

Erong Kerbau

37 erong kerbau

Erong Kerbau..

39 galang suku kaum jah hut - kelompok senoi

Galang Suku Kaum Jah Hut, Kelompok Senoi…

40 keranda dayak barito - kalimantan barat

Keranda Dayak Barito, Kalimantan Barat..

41 keranda kaum bontoc igorot- Luzon filipina

Keranda Kaum Bontoc Igorot, Luzon Filipina…

42 keranda kayu balak - gua batu tulug, batu putih kinabatangan sabah

Keranda Kayu Balak di Gua Batu Tulug, Batu Putih Kinabatangan, Sabah..

43 keranda papn & buluh - suku kaum mah meri

Keranda Papan dan Buluh oleh Suku Kaum Mah Meri..

44 keranda pasak kuku kambing

Keranda Pasak Kuku Kambing..

45 keranda perahu - dijumpai di gua niah

Keranda Perahu yang di jumpai di Gua Niah..

46 kerusi mayat, utara filipina

Kerusi mayat, Utara Filipina..

47 kubur suku kaum semai & temia

Kubur Suku Kaum Semai dan Temia..

48 pengkebumian bateq -

Pengkebumian Bateq.. yang ni menarik sangat sebab di digantungkan di atas pokok..

49 pengkebumian lanoh

Pengkebumian Lanoh..

50 pengkebumian perahu - prasejarah

Pengkebumian Perahu zaman Prasejarah…

51 pengusung buluh

Pengusung Buloh…

52 replika tempayan menunggul - filipina

Replika Tempayan Menunggul, Filipina..

53 salong (pondok mayat) - tebing kanan sg long segaham, belaga, bhg kapit

Salong “Pondok Mayat”.. Berasal dari Tebing Kanan Sungai Long Segaham, Belaga, Bahagian Kapit..

54 sandong dayak, masyarakat dayak kalimantan

Sandong Dayak, Masyarakat Dayak Kalimantan..

Ammi harap dengan gambar-gambar dan sedikit info mengenai Pameran Keranda ni akan membuatkan korang semua nak pergi ke Muzium Negra.. Pameran aneh macam ni bukannya selalu dapat kita lihat.. mungkin ini yang pertama atau yang terakhir.. so rugi kalau tak pergi.. bukannya mahal… duit boleh di cari.. ilmu sukar ditukar ganti..

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 responses to “Pameran Keranda Tradisi dan Misteri @ Muzium Negara”

  1. Bear says :

    Huwaaa panjangnya update ni..penuh dengan gambar2…

    Nanti orang tanak pegi plak pas tengok gambar2 exclusive kat sini?

    Neway, rajin tul update…bear punye blog gak sunyi

    • Ammi says :

      dah ada sumber.. update je laa… heheh.. boleh kongsi pengalaman dengan org rami.. heheh.. p laaa p laa p laa..

  2. Zek Zura says :

    Hi… thks for update your visit to the pameran keranda… mmg plan nak pegi since you ckp weekend ramai org, mcm mls la plak… huhu..
    Ni kena amik cuti nak klu nk pegi tgk nih…

    And…. your blog ni not bad.. Zura pun suka jln2 so..seronok bila tgk org2 len punyer xperiences.. ^o^

    • Ammi says :

      thanx ek.. Ammi just kongsi pengalaman je.. Ammi mmng la berharap blog ammi ni dpt bg information kat org ramai.. kalau tak banyak,, sikit pun jadi la.. btw, thanx sangat visit blog ammi..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: