Satar Sedap @ Terengganu Part 4

Kalau sebut je orang Pantai Timur mesti kita terbayang Nasi Dagang, Nasi Kerabu, Nasi Minyak dan Laksam.. tapi Ammi tak mau cerita semua tu.. just entry kali ni nak cerita pasal Satar… Satar ni rasanya salah satu makanan tradisional Terengganu jugak… diperbuat daripada isi ikan yang asli..

Banyak di terengganu kita senang nak jumpa orang jual Satar..Di Geliga, Terengganu ada satu warung kecil yang Ammi nak cadangkan kat korang singgah makan Satar kat kedai dia ni…sedap giler, fresh, juicy dan layanan mesra…

Nama Warung :

WARUNG 31

Menu :

Satar, Otak-Otak, keropok goreng dan Air Kelapa Muda

Harga Satar :

RM5.00 (sepinggan ada 15 ketul)

DSC_3780

Ini la kedai dia… simple je tapi Satar dia memang jilat jari… Ammi and geng beli 3 set Satar ok…

Dulu Ammi pergi makan Satar di kedai Aziz Satar.. kat situ ada jual macam warung 31 jugak tapi sekali dengan nasi campur… tapi tapi tapi…. Ammi tak rasa lagi nak pergi kat Kedai Aziz Satar tu sebab :

1. Pekerja susah giler nak senyum kepada customer

2. Harga Nasi Campur Mahal sikit

3. Layanan memang macam sampah…sorry to say!!

P/s :

peratusan kemesraan  orang2 tertentu di terengganu yang Ammi jumpa sepanjang 2 hari kat sana.. Ammi boleh bagi 3 bintang je..  heheh.. tapi tak semua  macam tu la… jangan marah ye.. ini hanya teguran.. bila tetamu datang bertandang dengan senyuman.. sambut la tetamu dengan senyuman juga ye…

Apa perasaan anda kalau anda dari jauh datang melawat rumah orang dengan niat yang baik  tetapi kedatangan kita disambut dengan dipandang sinis oleh tuan rumah…??? sedih tau.. hukhukhuk…

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

9 responses to “Satar Sedap @ Terengganu Part 4”

  1. Bear says :

    Terbaik! Sib baik jumpa kedai best!

  2. aida amer says :

    Salam..nk tanya..Saya manager Dayana amerda artis Idola kecil ( juara idola kecil season 2 ) saya nk buat percutian bersama Dayana pd bulan 12 nanti..nk tanya saudara berkenaan info2 menarik di cherating….

    saya nk buat bulan disember nih…maybe tengah2 bulan kot..so if ade info menarik chalet yg best n suggestion aktiviti2 yg menarik tolong kongsikan ya…

  3. Ammi says :

    w’salam Aida amer….
    insyallh. apa yg ammi boleh share ammi akan share sebaik yg mungkin… btw, kalau nak pergi bulan 12 ke cherating rasanya masa tu cuaca x berapa bagus kat cherating….

    tapi cuaca sekarng x menetu jugakkan… btw, kat sana banyakk jer chalet2 yg menarik.. hanya tinggal nak pilih jer.. tanjung inn pun salah satu tempat yg menarik, cantik, tenang..

    tapi aida jangan risau.. kat sana jarak antara chalet2 memang dekat-dekat jer… hanya tinggal nak pilih rate harga yg paling sesuai…

    cheratingkan dekat dengan terengganu… so ammi suggest pergi la singgah di pantai teluk mak nik… pantai kemasik pun cantik jugak sebab laut dia terpelihara… x dibenarkan mandi kat situ… tapi mcm ammi cakap bulan tu rasanya mcm musim tengkujuh.. air laut mungkin bergelora…, hope info ammi bgai ni sedikit senanyk dapat membanti aida k..

  4. aida amer says :

    ooo….tu la..tp itula tarikh budk2 boleh pergi bercuti..selain dr bulan2 lain..maklumla..masa tu cuti sekolah kan..aida ingt nk pergi just nk rapatkan dayana n fans2 je..aktiviti tu tk de la sgt..asalkan boleh buat kite2 nya aktiviti je kann…terbayang jgk tu..sbb bulan 12 tu musim tengkujuh…hurmm…

    cuma satu je la..pasal chalet aida tk risau sgt..pasal makan tuh..aida terfikir jgk..nk yg jenis catering atau nk deal ngan kedai2 je ek ? maybe dlm 30 org yg dtg..3 hari 2 malam…ape pendapat amni ya ?

  5. Ammi says :

    aida…
    ni pendapat ammi… better aida deal dengan kedai jer… memudahkan urusan aida nnt.. sebab kalau catering ni faham2 je la kan.. nak cari tempat lagi… nak susun lagi…

    ammi nak cadangkan ada satu tempat ni… restoran seafood… memang sedap.. harga sangat berpatutan dan dekat sahja dengan kawasan cherating…..

    aida boleh buka link yang ammi bagi ni…

    http://ammibear.com/?p=3080

    setiap tahun memang ammi akan pergi cherating kalau x ada apa2 masalah.. tapi setiap kali pergi mesti singgah di restoran warung awang ikan bakar..( macam dalam ammi bg link tu…) dekat sini aida kena booking awal2 sebab memang ramai orang… jadi setakat 30 orang tu rasanya memang berbaloi aida deal dengan kedai2 jer…

    lagi satu.. kat cherating ada satu aktiviti yang menarik pada waktu malam.. mungkin aida boleh selitkan aktiviti sampingan… aktiviti yang ammi nak cadangkan ni ialah beraktiviti melihat kelip-kelip di sepanjang sungai cherating… bayarannyer murah sahaja… dan memang best dan santai… sebab orang yang bawak kita tu yang akan panggil kelip-kelip tu dayang pada kita… ammi jamin memang aktiviti yg menarik…

    aida boleh buka link ni untuk lihat gambaran..
    http://ammibear.com/?p=3065

    sorry la gambar kelip2 x banyak.. sebab kat sanakan gelap.. tapi dont worry memang selamat dan orang pun tak ramai.. so senang untuk aida handle budak2 tu nanti..

    so ini hanya pendapat ammi je la yer… (n_n)

  6. aida amer says :

    Oooo….sgt berguna..thanks amni…aida nk kena deal la ek dgn tempat makan tuh..tp sehari 3 kali tuh..larat ke nk ke sana tiap2 kali makan..hehe…tp boleh la..dr deal ngan kater kan..

    terfikir jgk sal kelip2 tuh..sbb aida dh baca smeua entry amni dlm blog nih..yg berkenaan dgn cherating memang aida tk tinggal la..aida nk dptkan info yg cukup…yg chalet tu mane lbih bgs pendapt amni..aida ingt nk buat camping kt luar chalet..pastu buat aktiviti malam tuh..cam bbq ke..bercerita ke..persembahan dr kumpulan2 ke..ape pendapat amni…tempat kena luas..dan aida tk nk ramai org…nk agk2 privacy jgk la…

    thanks banyak2…seb baik terjumpa entry amni…amni boleh add aida dlm fb ya..ni alamat email aida..pamananili3@yahoo.com….aws klon aida…huhu

  7. aida amer says :

    pamananili3@yahoo.com.my…..

    alamat email aida kalau fb punye….thanks ya amni

  8. Ammi says :

    aida,,,
    kalau nak bercamping,BBQ dan buat aktiviti malam depan chalet tu bagi ammi x berapa sesuai kalau di tanjung inn.. sebab… kawasan untuk buat aktivitu macam x ada…

    tapi aida boleh servey di kampung inn.. bersebelahan sahaja dengan tanjung inn… kawasan untuk bercamping ada, nak berBBQ pun ada di sediakan dan tak jauh pun dari pantai… kawasan pun agak luas…

    btw, ammi gembira kalau blog ammi ni dapat membantu aida untuk buat research.. hopefully blog ammi ni dapt la membantu yer…

    insyallh.. nanti ammi add aida di FB ammi yer.. keep in touch k… sekurang2nya tau la jugak aktiviti bintang kecil kita tu… (n_n)

    ammi harap adik dayana terus succes dengan life dan career adik dayana yer.. dan jangan lupa pelajaran k…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: