Bukit Melawati @ Kuala Selangor

Jalan-jalan tanpa plan.. Dalam Jam 4pm macam tu Ammi singgah di Buki Malawati yang terletak di Kuala Selangor… kat sini ada la sejarahnya yan tersendiri… kat atas bukit ni korang boleh nampak pemandangan di Kuala Selangor.. Laut Kuala Selangor pun boleh nampak.. memang nice dan cantik la…

Sampai je kat atas bukit ni.. tetiba OOO My God… banyak giler monyet spesies apa ntah… hehe.. tapi jinak… korang tengok la sendiri keadaan kat atas bukit ni.. di samping tu.. kat atas bukit ni ada jugak Muzium Sejarah, Makam Diraja dan juga Penjara lama bawah tanah…

Kalau korang tak takut dengan monyet.. boleh la korang bagi makan monyet-monyet tu… jinak tau.. kalau korang nak pegang2 diorang pun boleh…

1

23

45

Kat sini pot tempat diorang bagi makan dan bermanja-manja dengan monyet2 di situ…

6

7

Muzium sejarah ni Ammi tak tau sangat sebab tak pernah pergi pun dan tak pernah buat research pasal tempat ni.. Masa Ammi kat sini nampak macam tak bukak je…

89

Actually masa Ammi nak ambil gambar kat sini.. Ammi memang tak perasan langsung monyet tu lalu belakang Ammi.. masa Ammi toleh je kat sebelah.. memang agak terkejut la kejap.. muka pun jadi macam kremm kejap.. huhu..

101211

Species monyet ni Ammi tak tau lakan… tapi yang pasti monyet jenis ni memang pelik sikit… anak dia masa kecik warna oren kekuningan.. bila besar je tetiba turn dark… bulu dan warna monyet2 kat sini memang lain.. mula-mula tu ingatkan macam ganas.. rupa-rupanya jinak..

13

1415

Makam Diraja Bukit Malawati… masa Ammi pergi kat sini pun tak de orang jugak.. maybe dah petang kot.. tapi tempat ni tak bukak pada orang awam pun.. ermmm… nape ye…????

17

16

Dan yang terakhir… kata ayah Ammi tempat ni adalah tempat yang agak bersejarah.. gambar yang Ammi tepekkan kan kat entry ni adalah penjara lama bawah tanah… dulu ayah Ammi cakap boleh masuk.. tapi skarang macam tak boleh masuk je sebab dah berpagar bagai…

Itu saja cerita Ammi di Bukit Malawati ni.. hehehe..

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 responses to “Bukit Melawati @ Kuala Selangor”

  1. Encik Beruang says :

    Hammiii~~ Cantik tul gambar2 beruk tu. Closeup bukan main… wahh nanti nak pi la kacau beruk kat sane

  2. siti nur husna says :

    best giler gi sana monyet tu commeellllllll sangat nati nk pegi lagi pastu bleh gi makan kat aroma ikan bakar best………………………

  3. Hanim Mahali says :

    Bukit Malawati tempat saya main masa kecik-kecik… hikhikhik… tapi still tak berani nak pegang lotong tu….

  4. Ammi says :

    lotog tu baik la… dia tak garang pon.. habis2 u ilang jari je kena gigit.. heheh

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: