Tropical Spice Garden @ Penang

Topical Spice Garden(TSG) ni actually salah satu taman yang mengumpul pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan rempah ratus.. TSG pernah mendapat award ye… jangan main main hokkey…

keluasa tempat ni adalah 8 hektar.. kalau berjalan tu ambil masa 30 hingga 1 jam jugak la… dan terdapat lebih kurang 500 jenis tropical flora and fauna.. kalau nak perlukan khidmat guided tour pon boleh.. mana la tau kot2 korang nak tau lebih detail pasal tumbuhan2 rempah nikann.. heheh..

TSG ni jugak ada sediakan cafe yang tenang dan santai mengadap Selat Melaka dan dapat menikmati keindahan Teluk Bahang… memang cantik kalau nak berdating.. heheh.. so apa lagi.. pergi la jalan2 sendiri…

Ammi ada sediakan gambar info harga untuk panduan korang… tapi besarkan la gambar tu mesti nampak punyer…

Klik :

PENGINAPAN DI PULAU PINANG

Pintu gerbang ke Spice Garden dan juga info harga mengikut ketegori… hehe.. besarkan pic harga ni k…

masa ni Ammi nak buat pembayaran.. ammi tak ambil pekej guided tour.. jalan sendiri2 je.. sebab mahal la.. heheh… nanti korang akan di suruh sapu minyak serai wangi kat badan dan tengkuk.. heheh.. “wangi sangat”… tujuannya untuk elak dari diserang monyet.. heheh… masalahnyer.. masa kat dalam tu.. sekor monyet pon tak jumpa… macam mana tuuuu!!!

ni je la gambar yang ada.. actually ada lagi gambar2 yang menarik… tapi tak tau la kat mana Ammi letak… aishhh… nyanyok dah aku ni!!!

Lepas korang dah penat2 tu pastu nak rasa kenikmatan makan sambil tengok pemandangan Teluk Bahang.. boleh la singgah di Tropical Spice Garden Tree Monkey… macam mana tempat tu tengok gambar seterusnya ye..

Antara monyet yang sempat Ammi nampak.. tu la sekor… sorry la monyet.. tersnap dengan hang punya tolorr laaa.. heheh.. jantan rupanyer…

tu diaaa!! cantikkan.. tapi pelikkan sebab apa gambar bahagia dalam tak dak.. ermmm… Ammi dapat rasakan harga kat situ mahal kott… takot lerr nak makan tempat2 mcm tu.. heheh.. takot tak cukup bajet… so Ammi pegi makan kat kedai sebrang jalan dengan TSG… harga berpatutan dan not bad ssedapnyerrr… hehe..

Antara menu yang Ammi order… ada rojak…ada ais batu campur.. dan kuew teow goreng… rasanyer sedap jugak… lepas makan pegi bergambar kat pantai..

Ammi rasa masa ni pak and minah arab bercuti kat penang kot..  ramai giler.. tak pe boleh cuci mata.. opsss!!! astaghfirullah astagfirullah… dan dan kannn.. heheh.. ok cerita penang dah habis… nanti citer lain pulak..

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

2 responses to “Tropical Spice Garden @ Penang”

  1. Bear says :

    Peliknye..ingat banyak monkey… entri lepas tu yang kat mane tu laaaagi banyak monkeyyyy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: