Taman Mini Malaysia & Mini Asean @ Melaka

Jalan-jalan Melaka lagi.. selagi tak habis explore Melaka selagi tu la ada Entry pasal Melaka..Ok.. weekend lepas Ammi membawa diri hati yang sepi lagi sunyi ke Melaka… kali ni Ammi visit dua tempat

1. Taman Mini Malaysia & Mini Asean

2. Melaka Planetarium

Entry pertama ni Ammi akan cerita pasal Taman Mini Malaysia & Mini Asean dulu…. hamboiii… nama panjang bukan mainnn…. hehe

Tempat ni terletak di pinggir Melaka berdekatan dengan Ayer Keroh.. kalau korang jenis minat dengan seni bina dan cara hidup tradisional.. adalah sesuaiii sangat korang datang ke Tmn Mini Malaysia & Asean ni…

Pengangkutan :

ambil susur keluar dari lebuh raya utara selatan di persimpangan ayer  keroh.. pastu.. pandu terus jee.. sampai la jumpa papan tanda Taman Mini Malaysia & Mini Asean

Number Phone :

06-232 1331 / 1351

Yuran masuk / tiket :

RM5.00      (Dewasa)

RM3.00      (Kanak-kanak)

Waktu Lawatan :

9.00 AM  –  6.00PM

Klik :

HOTEL DI MELAKA

Entrance dan harga tiket.. bayar bayar…

Rumah contoh setiap negeri di pamerkan kat sini… memang nice… korang boleh masuk dalam dan tengok di bahagian dalam… ada jugak barang2 tradisional yang dipamerkan dalam rumah di setiap negeri… tapi rumah contoh sabah dan serawak tak boleh masuk… sebab dia berskala kecik je… heheh..

Perkampungan Thailand… rumah contoh yang dipamerkan… sebijik macam citer Nang Nak… hehe…

Perkampungan Filipina… rumah seram… macam puaka niang rapik…

Part yang paling best masa Ammi kat sini.. jeng jeng.. bagi makan kuda… memang best… korang boleh dapatkan lobak merah yang dijual oleh wanita berbaju putih ni… dengan harga RM2.oo Saje… jangan lepaskan peluang bagi makan kuda ni kalau korang datang sini…

Kalau Korang nak menunggang kuda pun boleh… harga pun tak mahal RM5.oo sahaja…

lepas bagi makan kuda… ada pulak persembahan tarian kebudayaan mengikut bangsa… best la jugak…  persembahan ni diadakan di Pentas Teja.. tak jauh dari kandang kuda..

masa ammi pergi ni hari sabtu… so masa persembahan :

Jam 11.00 pagi/am

@

Jam 2.00 ptg/pm

@

Jam 4.00 ptg/pm

so.. korang boleh pilih time bila  nak tengok persembahan ni k..

Kalau rasa nak beli buah tangan untuk kawan2 korang pun ada dijual di sini… tapi tu la.. nak tunjuk gambar bahagian dalam pun tak de.. sebab owner kedai cakap tak boleh ambil gambar.. it’s ok la kalau macam tu.. Ammi just nak tolong promote kedai dia.. tapi dah tak bagi Ammi nak cakap apa kan… but still nice barang2 yang dia jual.. antara yang menari ialah Tenggolok Melayu… memang cantik.. harga pon cantik…

Ok.. tu je la serba sedikit pasala Taman Mini Malaysia & Mini Asean di Melaka ni.. so next entry… Ammi akan citer pulak pasal Melaka Planetarium…

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

6 responses to “Taman Mini Malaysia & Mini Asean @ Melaka”

  1. Bear says :

    Yayy menarik2 updatee. Ngah tunggu update Planetarium plak (matila tamak)

    Good Job Hammiee~~

    • Ammi says :

      bear…. tingkiu3… kadang2 nak kena ikut mood jugak mengupdate ni… nnt ammi update pasal planetarium plak naaa…

  2. Maisarah says :

    best gile gi mini malaysia. X rugi ikut rombonan ke Melaka..hehe ^_^

  3. Ammi says :

    maisarah…
    ammi setuju dengan maisarah… memang seronok pergi taman mini malaysia ni.. x rugi keluarkan duit datang sini..🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: