Broga Hill @ Semenyih

Setelah sekian lama tak melakukan aktiviti panjat memanjat ni… 5/12/2010 hari ahad.. tarikh keramat Ammi pergi panjat bukit yang bernama Broga… ataupun nama lain dia Bukit Lalang… tapi sign board jalan tulis Broga.. so lupakan pasal Bukit lalang….

Broga Hill ni terletak di Semenyih… tak jauh pun dari rumah Ammi kat Hulu Langat ni… bukit Broga ni tak la teruk sangat nak memanjatnyer… perjalanan ke sana tak la sesusah mana pun.. cuma korang kena hati-hati dengan sign board jalan.. kalau terlepas habis… hehe.. jawabnya masuk Negeri Sembilan ler…

Landmark utama nak ke situ… ada Rabbit Farm… Broga Hill ni betul-betul depan Rabbit Farm… so selagi tak jumpa Rabbit Farm.. maknanya korang tak sampai lagi…

tak da sebarang bayaran masuk dikenakan.. tapi untuk car park kena bayar RM2.00 je… korang akan park kereta kat ladang kelapa sawit.. tapi don’t worry sebab ada orang jaga…

jauh perjalanan ke Broga Hull ni 1.7km saje…..itu pun dah macam nak mati panjatnyer..  korang jugak boleh pergi ke Gunung Tok Wan sejauh 4.8km… dekat Gunung Tok Wan ni ada air terjun…

untuk kali ni.. Ammi pergi panjat Broga Hill dulu… ada rezeki boleh panjat Gunung Tok Wan pulak..

Landmark utama… Rabbit Farm…  bertentang dengan rabbit farm ni Broga Hill…

Car Park RM2.00

Pintu masuk utama ke Broga Hill… tempat memang bersih…

Track permulaan… panas-panaskan badan dulu… jap lagi memang  energy kelaut la semua.. dah bertahun-tahun tak panjat memanjat ni.. tetiba memanjat kan.. huhu… memang kelaut…

track ni makin lama makin tinggi dan condong… by the way.. yang pergi hari tu… Ammi, adik Ammi, hafiz, Akma, Faiz  dann Yana…5 orang sampai puncak.. lagi seorang tercicir kat bawah.. huhu..

cuba teka siapa????? hahaha

dah sampai kat buaian gantung ni maknanya dah dekat sangat nak sampai puncak… tapi nak naik puncak memang nangis…

nanti dah sampai buaian ni.. cuba korang pandang kat atas tu.. huhu.. macam-macam adaaa~~~ sarang lebah, kasut tergantung… huhu semua ada… hahah.. macam mana terlepas kat atas tu Ammi pun tak tau…

lereng bukit ni akan bawak korang ke puncak..

Yana & faiz

Masa sampai kat puncak ni.. dah jam 10.30 pagi macam tu.. memang panas terik masa ni… memang tak boleh nak stay lama-lamat kat atas ni.. dengan pokok pun tak de… memang terpaksa menyorok di sebalik pokok-pokok lalang tu.. macam si Yuna dengan Faiz buat tu.. hahah…

kat atas tu ada lagi satu puncak… tapi Ammi tak naik dah.. tak larat.. tambah pulak dengan cuaca panas giler… memang dehidration..

Adik Ammi

Dah bergambar bagai.. nak turun balik pulak.. nak turun memang tak sepenat masa naik… tapi kaki menggigil… boleh tetiba on da way turun perut bunyi-bunyi.. lapar..

sampai je kat bawah.. ada uncle & untie jual air… apa lagi.. terkam la… beli 100 plus.. sebotol RM2.50… tapi masa tu korang tak fikir dah pasal duit… memang korang akan beli punya… huhu..

Ammi syorkan korang bawak la 100 plus kalau nak naik mendaki.. memang badan korang akan ada energy balik lepas minum…

lepas dah rehat-rehat.. Ammi bertolak balik rumah.. sampai rumah dalam jam 2pm lebih..

Tags: , , , , , , , , ,

12 responses to “Broga Hill @ Semenyih”

  1. akma says :

    haaa..sapa la 2 dok tgl kt bwh..ish2…cian dia..huhu
    very a great moment lah bla smpai puncak nie ( smpi buaian pun ok )
    haha
    sesape yg nk g,kne warm up dlu..jgn jdy cam kitorg..haha hampeh..muka xcted jer nk naik tnpa warm up..hihi
    btw..so wonderfull ciptaan tuhan nie..

  2. Ammi says :

    haha.. ha’aaa~~ memang kesian sangat.. masa naik masih nampak macam rupa orang… masa turun dah macam nenek kebayan daaa~~

  3. akma says :

    hamboi2..xper2..kali nie korg menang..waktu korg akn tiba juga nnti tok rasa apa yg ku rsa..hihi tgguuuu…

  4. Ammi says :

    hahah.. baik la.. akan ku tunggu…

  5. akma says :

    kita tgok sapa yg kene yer..
    eee..xsbr2..:P

  6. Ammi says :

    boleh jerrrr… tiada masalah untuk itu.. wahhhh…. berlaguk bangat..

  7. akma says :

    ish..ammi nie mmg pelat ker apa??haha
    eleh..yer2 jerk!soh dok jln kt bukit ah lai sorg2 bru taw!hoho..

  8. Ammi says :

    ayyooo..akma… ammi memang ada pelat cakap ler… mcam tak biasa jer kannn

  9. akma says :

    oooh…okkkk🙂
    tp bla dpn2,xpenah dgr lah plk kepelatan ammi..
    ker akma yg xperasan eh??huhu

  10. Ammi says :

    haha.. ammi memang ada pelat.. cuma akma je x perasan… kalau kat pelat tu ammi akan cakap slow2 je.. hehehe..

  11. akma says :

    cit!patut lah xperasan!hoho
    ok..pas nie nk dgr sebijik2 kata yg kluar dri mlut ammi..haha
    beware!😛

  12. Ammi says :

    jangan harap~~~ huhuhu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: