Rawon Setan @ Surabaya Part 2

1st aktiviti pun dah pasal makan…ish ish.. memang dasar beruang…. macam mana tuu~~ dah sampai negara orang mesti la nak rasa makanan diorang kan…sebelum Ammi check in hotel, Ammi pergi makan dulu.. kiranyer qadho a.k.a ganti makan malam yang tak makan lagi masa atas flight…

Ammi naik Toyota Avanza

disebabkan malam tu dah banyak kedai tutup…  pemandu pelancong kat sana bawak Ammi makan malam di restoran Rawon Setan..

cuak jugakkan mula-mula tu.. ye la.. mana tak cuaknyer… baru je sampai Surabaya tetiba masuk kedai-kedai setan ni… horror ok..

Ammi ada jugak tanya si driver tu… “pak kenapa setan..??” dia gelak-gelak… ~~tak kelakar ok… !!!..

korang nak tau macam mana rupa kedai tu… korang tengok ni~~~

macam mana tak horror.. korang tengok la… dah la tulisan warna merah.. pastu ada pulak  darah-darah melitik-litik kat tulisan tu.. alaaa.. macam tajuk-tajuk cerita-cerita hantu lakonan Suzanna tu…

pastu ada pulak orang tidur-tidur atas meja kat tepi kedai tu macam katil dia pulakkan… so lagi la takut…

rupa-rupanya… Rawon tu asalnya dari perkataan Rawan… maksudnya daging rawan tu dimasak sup.. sup dia pulak warna hitam legam… makan dengan nasi putih…

Setan pulak tak dapat kesan apa maksudnyer… maybe sebab kedai tu bukak tengah-tengah malam kot.. so orang merayap-rayap keluar malam cari makan tu la kot digambarkan macam setan… yang pastinya  unknown…

Sup rawon… dah macam sup kicap kipas udang dah ni…~~ tapi hitam legam dia pun rasanya sungguh mantapp~~ ke aku tengah kebulur masa tu… kann~~~hahha..

Sup Rawon tu dimakan bersama nasi putih, sambal belacan dan taugeh batang kontot… opss~~ macam mencarut pulak bunyinyer… tapi betul~~ taugeh dia kecik je…

lagi sedap bila dimakan bersama telur masin… yang penting~~ tu hah cop kat telur ayam dia tu ok…

tempey goreng, paru goreng dan apa benda ntah lagi satu tu… rupa macam daging gorang… lantak la… pun menjadi makanan penambah kesedapan menu malam tu..

nak tengok muka orang tengah menikmati Rawon Setan Durjana malam tu… ini dia~~~~

tengok mata~~ dah macam kesurupan.. wahh~~ tetiba teror cakap indonesia ni..

lepas makan.. perut sudah kenyang… mata sudah stim.. nak cari hotel la.. tido.. tido… malam tu Ammi check in di Hotel Tunjungan.. nak tengok rupa hotel tu.. tunggu part 3…

Tags: , , , , , , , , ,

4 responses to “Rawon Setan @ Surabaya Part 2”

  1. Epan says :

    Kenape makanan tu macam tak menyiurkan..

    Yang bende gorang unknown tu btol ke daging? Sbb dengar cite macam tak brape nak daging je.. or maybe daging bende yg biasanye org tak makan. Hahaha.. abis la..

    Regards,
    Erfan

  2. Epan says :

    Alamak ade Regards lak kat ujung.. tgh tulis emel kat client.. hahahahah.

  3. Ammi says :

    memang menyiurkan~~~~
    hahahhaa…. x per.. yg penting Ammi tak makan daging aneh tu~~~ hahah.. rasanyer bard makan kot… mati la~~

    nak regards jugak,
    Ammi

Trackbacks / Pingbacks

  1. Hotel Tunjungan @ Surabaya Part 3 » ammibear.com - December 18, 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: