Monumen Kapal Selam a.k.a Monkasel @ Surabaya Part 7

Di Surabaya ada satu tempat ni di mana terdapat Monumen kapal Selam atau nama lainnya di panggil Monkasel dimana ia adalah muzium kapal selam yang terdapat di Bandar Surabaya..

Kapal selam ni adalah kapal selam KRI Pasopati 410… kapal selam ni adalah milik Angkatan Tentera Laut Republik Indonesia buatan Uni Soviet pada tahun 1952..

kapal selam ni jugak pernah terlibat dalam Pertempuran Laut Aru.. tujuannya nak bebaskan Irian Barat daripada Belanda… macam tu la lebih kurang ceritanya… heheh…

Bayaran mauk ke muzium ni tak mahal… Rp5000 Rupiah je… lebih kurang dalam RM2.00 sahaja…

Gambaran Keluasan muzium monumen kapal selam ni….

Berkenang-kenangan bersama kapal selam.. bukan senang weii… dah ada kat sini tu ambik je.. tak rugi pon…

dalam kapal ni ada section-section.. so nak lepasi ke section sebelah dia tu kena lalu ikut pintu macam kat atas ni haa… yang berdiri tu senang je la kan.. yang bulat tu??? kalau orang yang nak lalu tu sama bulat dengan pintu tu macam mana pulak?? nangesss~~~

Gambar anak-anak kapal selam dulu…

Teropong Ajaib~~~ kalau korang tengok kat teropong ni.. korang boleh nampak jalan raya kat luar sana tu.. hehe.. nak teropong ni bawak balik boleh tak???

tempat ni Ammi tak tau nak cakap apa.. nak kata katil pun boleh.. nak katakan kerusi pun boleh…

Dah habis pusing-pusing… sekarang nak balik hotel.. Hari pun sudah mau malam.. by the way.. masa ni time lebih kurang dalam jam 6.00 petang..

Tags: , , , , , , , , ,

4 responses to “Monumen Kapal Selam a.k.a Monkasel @ Surabaya Part 7”

  1. Bear says :

    Satu pengalaman manis masuk kapal selam ni. Pintu bulat tu jgn risau ya sbb Bear yang gedabak ni pon lepas jee. Hehehehe

  2. Ammi says :

    bear : ha’a~~ syabas untuk anda… hahaha

  3. hafidz says :

    Salam.
    Macam best jer pergi sana, huhu~

  4. Ammi says :

    w’salam..

    hafidz… kalau nka pergi sana kena plan tempat2 yg nak pergi… baru menarik.. macam ammi pergi baru2 ni plan x begitu rapi.. so visit tempat lompat2 je.. heheh..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: