Monumen Kota Surabaya @ Surabaya Part 8

Di Kota Surabaya ni memang banyak bebenor monumen monumen yang tersergam indah… yang Ammi nak cerita ni ialah satu monumen yang berharga dimana monumenn ni lambang atau wujudnya Kota Surabaya di Negara Indonesia ni..

Surabaya ni berasal daripada pertemperuan antara Ikan Hiu dan Buaya..

bila digabungkan perkataan jadilah Surabaya :

Sura : Ikan Hiu

Baya : Buaya

Kalau di Indonesia diorang sebut Suraboyo… orang Malaysia sebut Surabaya… hehehe..

Monumen Surabaya ni boleh nampak dari seberang jalan raya… monumen ni memang popular.. sebab ini adalah tugu wujudnya nama Surabaya..

Di kawasan monumen ni jugak menjadi tempat budak-budak remaja melakukan aktiviti riadah diorang.. ada tempat Skate & BMX Park..

masa Ammi datang sana ada satu group perempuan ni tengah training Cheer Learder… macam-macam lagi la aktiviti sihat yang diorang buat… memang sesuai~~

Kat depan monumen ni ada sebatang sungai yang agak besar jugak la… kat sungai ni ada jugak orang naik sampan.. Ammi tak tahu la apa aktiviti dia.. dan masa Ammi sampai sini.. ada satu group tu tengah training kayak… menarikkan…

Dari seberang jalan raya ni jugak korang boleh nampak Monumen Kapal Selam Pasopati

actually Muzium Kapal Selam ni bersebelahan sahaja denga Monumen Surabaya ni…  kalau korang datang Surabaya.. mesti datang sini tau… monumen sejarah ni…hehe

Tags: , , , , , , , , , ,

6 responses to “Monumen Kota Surabaya @ Surabaya Part 8”

  1. akma says :

    huhu seram lah plak tgok lame2 monumen 2,ish3..
    bygkan lau buaya putih 2 idop n telan ammi…haha sebulan dia xyah susah2 cri mkan..hahaha

  2. Ammi says :

    akma : cuba tengok saiz jerung dengan ammi… berbeda kot… ammi ni celah gigi dia je… hahaha

  3. akma says :

    TP jerung xder lemak2 yg mengeyangkan..hihi
    tp ammi ader kot…haha
    tetibe teringat citer antu suzanna n buaya putih..kannnn

  4. Ammi says :

    uikkk.. ammi punya lemak mahal ok.. x de jual kat mana2 kedai…
    ammi x pernah tengok citer buaya putih tu sampai habis“

  5. akma says :

    Akma tawu nape..haaaa…coz ammi bela lemak 2 da lama,n ammi misty susah nk berpisah gan lemak 2 kan~~~😛
    haha akma lagi lah xtgk pun langsung,juz tgok cover jer..haha
    no komen lah citer antu2 nie😛

  6. Ammi says :

    yesss~~~ tepat sekali… huhuhuu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: