Kenangan Manis @ Surabaya Part 13 (final)

Entry terakhir pasal Surabaya ni Ammi “compile” kan sekali..  tak ada apa sangat nak cerita sebab dah cerita sebelum ni dalam part 1 sampai la part 12… yang entry terakhir ni Ammi selitkan beberapa gambar yang tak dapat post dalam entry2 sebelumnya…

overall Ammi di Surabaya “ok.. ok” laa~~~ happy sebab dapat belajar sesuatu di negara orang…. antara perkara yang paling berharga tu ialah… “Rebut la peluang yang ada di Malaysia selagi boleh”..

kalau nak bandingkan rakyat di sana dengan rakyat di Malaysia sangat  la berbeza… ada yang tidur tepi jalan, atas bumbung, tepi kedai dan ada jugak yang berumah tepi-tepi jalan siap ada dapur gas lagi… kalau yang kaya tu memang sangat kaya.. kalau miskin tu memang miskin sangat…  Ya Allah.. memang terbuka minda dan belajar mensyukuri nikmat yang Allah dah beri…

Muzium Monumen Kapal Selam

Banjir Lumpur Panas Sidoarjo

Tunjungan Hotel

Restoran Rawon Setan

Taman Budaya / Art Centre

Permata Janggulangin

Monumen Surabaya

Masakan Padang Samudera Raya

Antara pemandangan yang sempat Ammi ambil untuk kenang kenangan.. ada di McDonald, Monumen Jendral Sudirman, Tunjungan Plaza, Konsert Rock Dicember, gerai-gerai di tepi-tepi jalan…

Habis sudah cerita Surabaya…. insyallah.. ada rezeki lain sampai lagi ke Indonesia… maybe Bandung pulak kot… Ammi hanya merancang.. tapi hanya Allah yang menentukan…

P/S :

Bila kita bercuti atau menziarahi negara orang.. jangan la pergi semata-mata untuk berseronok..  dalam kita bersuka ria… cubalah kita mempelajari sesuatu… jangan pulang dengan hati yang hanya bersuka ria dan tidak ada sebarang pengisian…. bukan semua orang mendapat peluang… bila mendapat peluang, guna lah sebaik-baiknya…

Tags: , , , , ,

2 responses to “Kenangan Manis @ Surabaya Part 13 (final)”

  1. Epan says :

    Jom la pegi Bali plak. Haha..

  2. Ammi says :

    epan : jom jom~~~ buat reserch tempat makanan halal kat sana awal2… susah nak makan,,, nnt balik malaysia keding je semua… ~~

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: