Ammi Belajar Mandikan Kucing~~

26 Februari 2011 ni, rumah Ammi akan hadir 1 lagi warga penghuni yang baru.. nama dia Michi Mach atau pun nama pendeknya panggil Michi je..

Michi ni sebenarnya seekor anak kucing betina yang  telah selamat lahir pada 23 Januari 2011…

jadi… sebelum kedatangn Michi pada 26 haribulan ni, Ammi perlu la buat sedikit persiapan sikit dari pelbagai aspek… antaranya dari segi jenis-jenis pemakanan, tempat tinggal, gaya hidup kucing, kesihatan dan jugak kebersihan…

sebut pasal kebersihan kucing nikan, adalah hari tu Ammi pergi belajar macam mana nak mandikan kucing, actually lebih kepada melihat cara-cara mandikan kucing secara live di rumah member Ammi… Akma nama dia…

Akma ni antara kawan Ammi yang aktif jugak membela kucing.. ada Ammi ceritakan entry sebelum ni.. KLIK SINI

so banyak jugak la Ammi “mencerap” tentang ilmu mandikan kucing ni.. Ammi tak mau celoteh panjang..malas nak menaip.. ini ada sedikit gambar koleksi Ammi…

Kat rumah Akma ni, kucing-kucing dia dimandikan diluar rumah… kawasan laman rumah…

kucing-kucing ni dimandikan dengan air yang tak sejuk dan tak panas.. sedang-sedang… makna kata air yang suam-suam sahaja…

kalau cuaca kerap panas adalah time yang sangat sesuai nak mandikan kucing…

kalau cuaca kerap hujan tu tak sesuai la nak mandikan.. risau kalau-kalau kucing dapat selsema…

Bila kucing sakit ni, korang boleh tengok perubahan najis kucing akan menjadi cair.. maknanyer kucing kita sakit la tu..

model hari tu Ammi pilih “Mek”.. kucing yang paling Ammi suka antara kucing-kucing yang lain…

kebetulan pulak si Mek ni dah lama tak mandi.. so sangat liat nak bagi mandi dia.. jadi ini adalah salah satu cabaran untuk pembela kucing yang tak suka air atau mandi.. hehe

Ini adalah salah satu scene yang susah giler nak mandikan si Mek ni… memang dia  mengamuk betul.. nak gigit menggigit…

Ammi memang cuak jugak tengok.. tapi disebabkan kawan Ammi si Akma ni ada teknik yang bagus memegang kucing masa mandi, si Mek ni susah sikit nak bergerak.. well done Akma.. hahah

Mengelap time…

time ni si Mek ni dah cool down dah… tak de masalah sangat… mungkin sebab di cekup dengan kain kering yang memanaskan dia…

Mata, hidung dan gigi kucing pun perlu di cuci dan dijaga dengan baik… supaya tak dijangkiti sebarang penyakit..

lepas si Mek ni dah settle mandi bagai, Akma ni just keringkan dengan tuala sahaja dan lepaskan si Mek ni…

tak sangka pulak Ammi si Mek tu merajuk… duduk jauh-jauh kat hujung laman rumah… Akma panggil si Mek ni, dia buat tak tahu je.. buat pekak…  kelakar jugak tengok gelagat si Mek tu… memang comel…

tapi Mek merajuk tak lama.. lepas dah ok dia sendiri datang kat Akma… memang seronok tengok gelagat kucing-kucing si Akma ni… terus lagi semangat nak bela kucing…

kalau nak jadi macam Abdul Rahman Bin sakhr ( sahabat nabi ) atau pun di kenali sebgai Abu Hurairah ( Bapa Kucing ) tu tak tau la kan… mungkin tak mencapai tahap beliau… baru nak berjinak-jinak membela kucing ni… hehehe…

ni la wajah Mek selepas di mandikan… so cute..

Ammi harap dengan ilmu yang tak seberapa ni dapat la Ammi bagi sebahagian sayang Ammi pada Michi tak lama lagi.. Amin~~

Tags: , , , ,

18 responses to “Ammi Belajar Mandikan Kucing~~”

  1. Bear says :

    Michiii michi…hari-hari pon teringat Michi comel itu… Insyallah boleh jer mandikan Michi tu nanti…kena belajar slow2 and mintak banyak tips.. lagi-lagi mintak tips pada orang yang bela 17 ekor kucing atau 20 ekor kucing ituuuuu. Hohohohoho

    Nak kasi Michi makan banyak2 , nak kalahkan kucing gemok yang kekwat umah depan tuuuu

    Hmph!

    Membara ▓!!||!(*p*)|||!!▓

  2. Ammi says :

    giler semangt… memang semangat pon… x sabar ni nak tunggu Michi… nak kalahkan Mek jugak… hahah

  3. Epan says :

    Suke name michi.. nanti aku nak bela kucing kasi name Tabby. Hahaha.

    Kalo kucing putih sesuai la kan name Tabby… hmm..

    Scotish Fold?.. huhu

  4. Ammi says :

    epan
    uikkk.. memang sesuai sangat… nama n warna kucing memang sesuai… cepat2 la amik anak angkat.. hhahaha

    kenapa dngn scotish fold.. minat ke…?? hari tu kitaorng ada jumpa Maine coon cat kat pet shop K4 Tun Hussein Onn… memang comel giler… harga dia memang nanges la~~~ 1k ++

  5. akma says :

    aucakkkk!!tetibe suke nengok tangan yg lg drp miaw yg gebus2 itu..kahkahkah..

  6. Ammi says :

    kannnn… almaklum la… cukup zat makanan.. tu yg lg gebu dr kucing tu.. kikiki

  7. hasmi says :

    ammi..

    penah dgr cite x yg kucing kalo dier ade tompok itam kt lelangit dier,org kate jenis baek punyer..pasal kucing tu setia…duk jaga umah wlupun tuan umah g holiday bertahun2…xkire baka ape..tpi kalo kt tmpt kitorng org akn tgk lelangit dulu…org ckp kucing tu “alim”…pandai jga umah…pagi2 suke duk depan pintu “org ckp jga umah…” pastuh manje…xpengotor (beyak kt luar or tmpt yg kite sndirik pun xtaw..)

  8. Ammi says :

    hasmi… x pernah dengar la… ermmm.. ada jugak kucing macm tu ek… hehe..

  9. hasmi says :

    haha…mende neh org kampung je taw…ye la kn..kucing tu la keje dier haha xleh mls2…bab tu kucing kpg slim je..x tomey langsung hehe

  10. Ammi says :

    hasmi..
    oo ye ke… ermmm… x per.. nanti train dia jadi kucing yang alim.. huhu

  11. hasmi says :

    jgn derhaka ngan kucing…binatang peberet nabi tuu..lgi satu jgn bgi dier mkanan yg panas2…t deria dier rosak…pastu kalo da sofa..sile spray ngan bauan lemon..pasti x kene cakau kalo kucing tu nek horny..oopsss hahaha

  12. akma says :

    hasmi..
    eh yke kne sembur ngan lemon lau xmo kne cakor??
    1st time dgr nie..ish3..
    tq 4 info..

  13. hasmi says :

    haah..kitorg slalu buat cmtu haha xtaw la kucen len kan..mane x nye..asal branak baru abes sofa kene signature dier..nk buat sign katenyer…mane tak snyum court memot pasal kne bli sofa bru jek haha

  14. akma says :

    hasmi
    bkn stkat sofa,lemari2 sume dia nk tggal kan jejak..hadoiii
    menjerit lah lau kne tang bju kiter kan…
    mmg senyum tnpa cengkeram lah kan dorg tgk kiter..hohoho

  15. Ammi says :

    hasmi…
    1st time dengar pasal sembur lemon tu.. btw, thanx ek untk info.. kalau boleh sertakan sekali contoh jenis sparay lemon tu ye…

  16. Ammi says :

    akma…
    tula kannn.. 1st time dengar ni… akma sembur pakai apa??? huhuh

  17. akma says :

    aammi
    bese dok sembur nyamuk jaaa…
    haha

  18. Ammi says :

    akma.. tu la pasal… biasa dok sembur nyamuk ja… nnt boleh cuba ni.. hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: