Sungai Lopo @ Pangsun, Hulu Langat

Sungai Lopo ni adalah salah satu tempat orang ramai datang berpiknik di hujung minggu…

ramai ke?? actually tak de la ramai pun.. sebab tempat ni kecik je..  dan Sungai Lopo ni terletak di Hulu Langat batu 19 dan berada dalam kawasan tanah orang.. so everything kena bayar kat situ..

kalau nak park kereta :

RM3.oo

Sewa Pondok :

RM15.00 (satu hari)

jalan dia pun kecik je… dan ada jugak orang datang kat situ sebab nak memancing..

Ammi tak lepak lama sangat kat situ sebab cuaca panas dan Ammi tak sewa pun pondok kat situ sebab bagi Ammi macam mahal la jugak….

so Ammi bentang je tikar kat tepi pondok tu.. tak kena bayar.. tapi berpanasan laa..

nak tengok serba sedikit view Sungai Lopo, ada Ammi ambil ni haa…

terdedah aurat sikit.. maaf la ye… kat tepi sungai nanti basah pulak nak masuk kereta nanti.. baju tak bawak.. tapi menggedik jugak nak celup kaki dalam air kan..  so tukar seluar pendek..

pemandangan yang cantik dan cuaca panas

Pondok sewa… lepak je dulu nanti tuan punya tanah datang mintak sewa..

Pemandangan sungai yang bebas sampah sarap…

pemandangan di Sungai Lopo ni memang cantik la… tapi yang tak bestnyer ada banyak batu kat sungai dia…

bila nak jalan dalam sungai ni kena hati-hati sikit sebab batu-batu dia agak licin disebabkan lumut…

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Nak dijadikan cerita, masa nak balik tu kitaorang tertinggal beg kamera… memang gelabah ayam la kan… tau macam mana gelabah ayam?? fikir fikir la ek…

kitaorang dah sampai batu 15 Hulu Langat, siap gunting rambut lagi.. lepas tu baru teringat beg kamera tertinggal..

bukan setakat beg kamera, yang buat jadi cuak tu sebab dalam beg tu siap ada lens kamera, speedlight, filter dimana kalau dihitung tu boleh mencecah RM4 ribu…  memang nanges la kan…

Tapi Ammi pegang pada satu prinsip dimana “kalau ada jodoh, takkan kemana.. pasti jumpa..”

alhamdulillah~~ disebabkan jodoh tu masih ada, beg kamera tu telah di simpan oleh tuan tanah kat tempat kami perpiknik tu…

tapi “pada” la kan sebab masa tu anak dia yang bagi tau beg tu ayah dia simpan… tapi masa tu ayah dia dah pergi menjala.. jam 4 petang baru balik..

Nasib baik rumah Ammi kat batu 15 tu je.. sempat la balik tengok movie dan mandi-mandi kejap.. lepas tu terus pergi ambik…

yang tak bestnyer.. filter lens terpaksa berkorban…  pecah retak seribu…

tak pe la kan daripada hilang semua barang…

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Lepas dah ambil beg kamera petang tu, Ammi terus pergi ke Empangan Semenyih… Pun tak jauh daripada rumah Ammi….

tempat tu pun cantik jugak… kalau nk tengok macam mana tempat tu?? dan nak tahu apa yang menarik kat situ???

Ammi akan cerita nanti ye…

cuaca hujan petang ni…. sejuk sikit suhu kat Hulu Langat ni….

Tags: , , , , , ,

12 responses to “Sungai Lopo @ Pangsun, Hulu Langat”

  1. hasmi says :

    uissshhhh…rindu nk mandi sungai ngaaa~~

  2. Ammi says :

    p la beriadah melihat alam.. best…

  3. hasmi says :

    hahaha cube senarai kn tempat beriadah yg leh kite dtg pakai pubic?

    –>sah2 xde transport sndirk haha

  4. wira2u says :

    Tempat menarik…

  5. Ammi says :

    Hasmi..
    banyak tempat kat area Hulu Langat ni kalau nk piknik… tapi kalau x de transport susah la nk p… setakat sg congkak dan hutan lipur ampang@ bukit belacan tu boleh la pergi naik bas.. heheh

  6. Ammi says :

    wira2u…
    ammi tak tau nak calap tempat ni best ke atau x best.. bergantung pada pendapat masing2… (n_n)

  7. hasmi says :

    ye kew…? (terkedu)

    –> sape ade beca lebeh nk pinjam..nk g piknik hwuuuu~

  8. Epan says :

    Horror… hahaha

  9. Ammi says :

    hasmi..
    beca??? alamatnya memang x sampai la….

  10. Ammi says :

    epan..
    kannnn.. peristiwa manis tu… hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: