Michi & Koppi —> Wajah 9 Minggu

Diam tak diam dah 9 minggu Ammi membela si Michi dan si Koppi ni…. lebih kurang dah 2 bulan lebih macam tu…

macam-macam hal jadi kat diorang ni…. semuanya bermula makan Whiskas basah… mula-mula tu happy la tengok diorang makan Whiska Junior yang basah… memang berselera diorang makan…

tapi yang peliknya, makan tak pernah kenyang-kenyang.. makan kejap lepas dalam 2 hingga jam macam tu nak makan lagi.. makan pulak bukan sikit-sikit, banyak pulak tu…

nak katakan pokai jugak la bagi diorang makan Whiskas basah…

Ammi selalu bagi makan whiskas Junior Mackerel dengan Tuna…. bau macam ala-ala sardin…

lepas bagi lebih kurang dekat dua bulan, Ammi mula nampak perubahan yang tak berapa best la kat badan diorang.. terutama si Koppi…

Koppi ni bulu dia sangat ketara gugurnya.. kurang cergas..  kata mata macam ada selaput dan yang bestnya najis diorang sangat la berbau padu dan bewwarna warni…

sekejap warna hitam, kejap warna kelabu, kejap warna coklet, kejap keras, kejap cair, kejap separa cecair.. memang tak balance sangat dan najis diorang banyak…

memang susah hati sangat tengok diorang… jadi, Ammi pergi ke Klinik Veterina di Ampang.. owner dia indian, tapi service dia memang sangat bagus..

kalau sesiapa nak try kat Klinik ni boleh salin yer alamat dia…

mula-mula tu just nak mintak khidmat nasihat je.. tapi punya la bagus sampai cerita habis segala-galanya pasal kucing, terutamanya mengenai makanan kucing..

1st sekali dia sebut Whiskas & Frieskies tak boleh bagi pada haiwan peliharaan sebab kesan dia untuk jangka panjang sangat la tidak bagus… boleh sebabkan kecing berdarah, batu karang, kandungan sangat tinggi berbanding protein, kucing tak kenyang, dan boleh mengakibatkan kerosakkan buah pinggang jika diberi secara berterusan

disebabkan terlalu bagus cara layanan dia dan sangat kedekut ilmu, Ammi pun terbeli la makanan kucing yang disyorkan oleh pihak klinik.. ada banyak dia syorkan.. antaranya ialah..

Royal Canin
Cat’s eye
SportsMan’s Pride
Iams

Ammi ingta 4 ni jer.. heheh… makana yang disyorkan ni mengandungi perotein yang tinggi berbanding lemak… jadi, Ammi pun terbeli la Sport’s Man… ikut bajet~~ heehe

Alhamdulillah…Michi & Koppi sangat berselera makan, badan dah semakin naik kembali, bulu mula tumbuh dengan baik, bulu kurang gugur dan diorang makin cergas…

macam ni la rupa makan kucing yang Ammi beli… makanan jenis kering… tapi yang ni deawasa punya.. kalau yang kitten punya ada yang khas untuk kitten..

makanan kucing dah settle… Al-maklum la, baru pertama kali bela kucing, banyak lagi yang perlu belajar….

ni wajah kucing Ammi.. si Michi dan si Koppi

ini Michi… muka dia garang sikit kalau nak dibandingkan dengan Koppi…

ini si Koppi… kalau nak dibandingkan saiz badan.. Michi saiz dia lebih besar berbanding Koppi.. umur sebaya.. yang si Koppi ni pulak nampak kecik dan ketot je.. macam kerdil pun ada  jugak.. hehe…

walaupun kecik tapi sangat cergas dan agak manja… yang Michi pulak cergas dan tak berapa manja..

haaa~~ tu je la serba sedikit pasal kitten Ammi.. tak sabar nak tunggu diorang ni membesar…

Tags: , , , , , , , ,

6 responses to “Michi & Koppi —> Wajah 9 Minggu”

  1. ayong says :

    alahai..michi n kopi nie..dlu beso tpak tgan ayong jer,skrg da beso tapak tgan ammi lah pulakkkk…kihkih..anywy,mishi tetap tewas ditgan ku..haha
    (kes buli) n kopi still xkipochiii sgt taw!i likeeee🙂 hikhik sopan santun jer..xcam michi!siap ley guling2 lam ayaq cm xnah jmpa ayaq🙂 kihkihkih..
    btw,semoga ammi n en bear dpt jdy ayah yg baek kt michi n si kipochiii🙂
    kakakaka…

  2. Ammi says :

    ok la tu ayong.. atleast dapat blaja handle kucing nakal n kucing kurang nakal… thanx ye… semoga kitten2 ammi sihat hingga ke akhir hayat dia.. hehe

  3. adamo says :

    wahh..sudah besar michi n koppi..michii ni akan ikot abangnya si moo.. pat kasi makan byk2..hahah

  4. Miss R says :

    alOlolO.. cOmeiiiii nyer.. geram tgOk.. ^_^

  5. Ammi says :

    adam… alaaa.. diorang kena diet sikit.. nnt obesiti… heheh… sekrang ni pon diorang kuat makan

  6. Ammi says :

    Miss R… comel ek… terima kasih.. tapi diorang ni x mesra alam sangat.. hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: