Kelip-Kelip a.k.a Firefly @ Sungai Cherating

Ammi ingatkan kat Kuala Selangor jer yang ada pusat pelancongan untuk tengok kelip-kelip… rupa-rupanya kat Cherating, pahang pun ada jugak…

masa ada kat Cherating tu sengal la jugakkan tak tau nak buat aktiviti apa… jadi dapat la idea nak pergi jalan-jalan kat kawasan Pantai Cherating tu… pergi kedai-kedai kat situ.. sambil-sambil tu cuci mata sekali.. opssss… hehehe

masa jalan-jalan tu, ternampak la satu sign board yang ada pada salah satu kedai kat situ.. rupa-rupanya mereka ada sediakan perkhidmatan beraktiviti… antaranya adalah kelip kelip…

gambar ni Ammi ambil supaya dapat menjadi panduan kepada mereka-mereka yang nak join aktiviti ni…

banyak jugak aktiviti yang ada… cuma snorkeling je pihak pengurusan tak galakkan.. bukan sebab tempat tu bahaya.. tapi pasal hidupan awah laut tu dah tak canti.. banyak yang dah mati dan rosak…

jadi malam tu Ammi memilih untuk membuat aktiviti tengok kelip-kelip di sepanjang sungai Cherating…

aktiviti :

tengok Kelip-kelip

tempat :

sepanjang sungai Cherating

harga :

RM15.00 seorang

masa :

1 jam

kenderaan :

Bot

baru nak mula bergerak…

jaket keselamatan.. jangan pulak lupa pakai…

laluan sepanjang sungai ni memang la gelap tapi best…

ni cahaya kelip-kelip yang berjaya kami ambil.. susah jugak sebenarnya sebab tak boleh guna kamera.. jadi, ni je la yang mampu…

actually, kelip-kelip ni duduk di pohon berembang sahaja… biasanya memang terdapat di sungai-sungai..

abg awang yang bawak bot tu pun bawak la kitaorang dekat dengan pohon-pohon tu…

bila dah sampai agak dekat, abg awang akan menyalakan cahaya merah.. macam touchlight.. cuma cahaya merah dia tak la memancar macam touchlight..

bila dia main-mainkan cahaya merah tu, kelip-kelip akan datang kearah cahaya.. makna kata, kelip-kelip tu akan datang kat korang la…

masa tu la korang nak main-main dengan kelip-kelip…

malam tu nasib tak berapa nak baik sebab bulan penuh malam tu.. so kelip-kelip tak berapa nampak…

overall untuk aktiviti ni memang sangat best.. sebab orang tak dak.. malam tu hanya bot Ammi je yang ada.. memang puas hati dengan masa jugak…

p/s : Re-update : –  4hb oktober 2011

sesiapa berminat nak tengok kelip-kelip di kuantan atau nak menikmati  Kuantan River Cruise boleh la menghubungi :

KUANTAN RIVER CRUISE  & KELIP-KELIP DI SUNGAI KUANTAN

012-9877578

credit to : Suriyati Binti Hashim ( ameera_aisyah24@yahoo.com )

Tags: , , , , , , , ,

5 responses to “Kelip-Kelip a.k.a Firefly @ Sungai Cherating”

  1. Nisa says :

    Hi! thanks utk info ni. tgh carik2 info utk trip ke cherating oct nnt.🙂

  2. Suriyati Binti Hashim says :

    kalau berminat untuk Kuantan River Cruise ..hubungi di talian 012-9877578, kami juga ada menyediakan perkhidmatan melihat kelip-kelip di sungai kuantan..

  3. wan khadijah says :

    nk tanya if nk snorkeling di Cherating, mmg di Pulau Ular tu ke? mmg ada ular ke? or ada tmpt lain? sy google cam xjumpa…

  4. Ammi says :

    wan khadijah…

    kalau tak silap ammi… owner tu cakap snrkling tu memang kena pergi pulau… x pasti la pulak ada ular ke x.. haha.. tapi dia ada cakap pemandangan x de la cantik sangat.. biasa2 jer…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: