Mantoux Test

Hari tu kat tempat kerja Ammi ada satu kes salah seorang daripada staff kat situ telah disahkan Positive Tibi… kalau nama saintifiknya Mycobacterium Tuberculosis..

jadi oleh sebab itu, Ammi dan kawan-kawan yang sama department terpaksa la buat ujian saringan Tibi..

ujian ni simple je nak buat.. cuma yang tak bestnya bila proses nak masukkan sejenis cecair khas di bawah permukaan kulit tu, kita akan rasa pedih.. huhu.. memang sedap sampai nak jilat jari kaki…

proses ni memang rasa pedih la jugak.. tapi tak ada la sampai meraung.. rasa macam gigit semut. tapi gigitan version 2 3 minit punya.. sedapkan..

macam ni la rupa bila cecair tu dimasukkan…

lepas 2 hingga 3 hari.. dah boleh baca bacaan keputusan pada permukaan kulit…

macam ni la rupa kalau positive mantoux test… kulit akan mengelembung sehingga 2cm…

tapi jangan salah faham.. kadang-kadang nampak macam positive.. padahal kesan radang pada kulit tu jer.. so nampak macam ala-ala positive..

kesimpulannya.. jangan cepat gelabah k…

lepas Ammi buat Tibi Screening Test.. alhamdulillah.. memang negative…

Tags: , , , ,

4 responses to “Mantoux Test”

  1. cikyong says :

    matoux test??haiyooo…mengerikan lah cik alep bila timbui mengelembung 2..haiyaaa…takot tol lah tokono penyakit nie..huhu tibi like a batuk an???hihi

  2. Ammi says :

    mantoux test ni adalah ujian screening untuk penyakit tibi… ujian ni ada sikit pedih la.. tapi x ada la sampai mengeluporr…

    tibi tu memang salah satu simptom2nya selalu batuk2…

    by the way.. cik aleep tu siapa???? huhu

  3. Ridwan says :

    Salam, nak tanya, saya disyaki positive TB, tapi saya takde pulak batuk2 , ke bacaan Mantoux test saya salah? Mohon pencerahan , 18mm bacaan saya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: