Tagal Fish Spa @ Kundasang/Ranau

Part 6 : Sabah Tea Garden @ Kundasang / Ranau

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Lepas pergi Sabah Tea Garden, terus Ammi pergi ke Tagal Fish Spa… mula-mula tu confuse jugak kat mana kan… nasib baik la terasa ringan mulut nak bertanya pakcik jaga yang jaga pintu masuk Sabah Tea Garden tu…

rupa-rupanya.. keluar jer lorong Sabah Tea Garden ni korang terus belok kiri.. memang sebelah jer dengan Sabah Tea Garden… tak susah pun…

apa lagi.. excitedkan,, terus parking dan register masuk… harga sangat murah..

HARGA TIKET

Dewasa:

RM5.oo

Kanak-kanak (6 hingga 12 tahun) :

RM2.00

Kanak-kanak (5 tahun ke bawah) :

RM percuma

Kamera :

RM3.00

Mandi bersama ikan :

RM10.00

Makanan Ikan :

20 sen for 1 pcs

Masa terapi :

15 minit sahaja

Korang jangan confuse tau… belok jer kiri dari Sabah Tea Garden tu korang takkan jumpa pintu gerbang Tagal Fish ni… sebab korang akan bertemu dengan jalan belakang  Tagal Fish.. actually boleh jer masuk jugak dan lagi senang nak parking… cuma kalau korang ke depan sikit lagi baru jumpa pintu masuk utama…

Sampai jer korang terus masuk sini untuk registration…untuk bayaran masuk… tapi untuk bayaran kamera dan makanan ikan boleh di bayar di kaunter dalam nanti…

Time beroperasi…

Senarai harga bayaran…

Kawasan luar sebelum masuk…

ini adalah kaunter bahagian dalam… korang boleh buat bayaran kamera dan pembelian makanan ikan di kaunter ni… Ammi suka kakak kaunter ni.. sebab senyum jer… orang sabah ni memang tak loket senyum.. thumbs up!!

Korang tau tak… masa ni Ammi tetiba jadi blur… orang asyik dok membeli makanan ikan tu, Ammi boleh blur tak terfikir langsung nak beli.. padahal nak bagi ikan makan ni… bukan mahal pun makanan ikan tu.. cuma 20 sen jer pun.. tapi jadi sengal semacam masa ni..tak tau la kenapa..  tu yang ambil gambar tiket jer tu.. sedihhh~~~ (T_T)

proses masuk ke dalam kawasan sungai ni adalah secara group by group… memang ada sistem la kat sini… setiap kumpulan hanya dibenarkan main geli-geli dengan ikan selama 15 minit sahaja.. nanti diorang akan panggil…

p/s :

panggilan di panggil menggunakan nombor yang tertera pada tiket korang.. so jangan bagi hilang…

besarkan ikan-ikan kelah ni… goreng pun sodap~~

Pemandangan dari atas jambatan gantung… (n_n)

Nampak macam bestkan… korang tak tau hazab jugak kat dalam tu… terjerit-jerit jugak… sebab ikan tu besar giler.. actually rasa pedih sikit bila ikan-ikan tu gigit sebab ada bulu kaki kan.. huhu.. memang hazab.. melompat-lompat kat dalam sungai tu…

ambil gambar tu pun muka masing-masing cover steady.. padahal…. menahan kegelian di dalam sungai…

walauapapun korang wajib cuba sebab memang best sangat… rugi kalau tak masuk sungai tu… korang berpeluang pegang ikan-ikan tu secara live…

mana lagi nak dapat kalau tak di Tagal Fish Spa…

Tags: , , , , , , , , , , , ,

6 responses to “Tagal Fish Spa @ Kundasang/Ranau”

  1. akma says :

    fuh!azab wehhh~~mula2 masok mmg geli,smpi terpijak2 kot ikan2 tue..kihkih
    pas 2,masok tok 2nd round and seterusnya..ok dah sebenarnya🙂 cuma ikan2 nie pandai membodek dorang akan dtg kat kita bila ader makanan jer..hihi claaazzzzzzz sgt🙂

  2. Bear says :

    Tetibe terbayangkan pirana…Akma meronta2 tolong…masa tu aleep tak dengar sbb tengah jawab call.

    dan..

    akma tenggelam…tergapai2… darah membuak2….

    hum. ok.

  3. Erfan says :

    Apesal ko buat kisah sendiri bard? haha.

    Aku takleh ar pegi sini.. ikan kecik gigit pon da geli. hahaha.

  4. akma says :

    apiz : haha siot jer si apiz nie,ley xbygkan klau ader ikan duyung ker..ikan lumba2 ker…ley r join dorg skali..nie x bygkan ikan piranna lak..ceh!
    horror tol citer si apiz nie..

    epan : wajib weh pegi,hihi klau ko xnak g sni,ader 1 tmpt yg akma ngn ammi nk sggest~~hihi
    tgu entry Mesilau Dairy Farm..kihkih

  5. Ammi says :

    akma…
    2nd round pun still rasa sakit… kalau org duk hutan maybe dah biasa,,, hukhuk…

    hafiz…
    plesss… jangan buat cerita mengarut… bila nak hapdate blog anda,,, dah nak bersawang dah tu….

    epan…
    kalau tak tahan memang x sesuai la datang sebab ammi keluar masuk sungai pun still rasa sakit.. heheh

Trackbacks / Pingbacks

  1. Poring Hot Spring @ Kundasang/Ranau » ammibear.com - October 26, 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: