Poring Hot Spring @ Kundasang/Ranau

Part 7 : Tagal Fish Spa @ Kundasang/Ranau

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Poring Hot Spring sebuah tempat yang agak menarik bagi Ammi… Ammi pergi sini lepas habis main geli-geli dengan Ikan Kelah gergasi di Tagal Fish Spa… hehe

Poring Hot Spring lebih kurang macam tempat mandi manda kat sungai.. tapi telah di buat dalam ruangan kolam yang banyak.. air kat sini semuanya air panas asli dari sumber bumi… tak de pakai water heater yer… harap maklum…

biasanya kalau orang ke Kundasang/Ranau kat Sabah ni, tempat ni memang wajib jadi salah satu destinasi persinggahan semua pelancong dari dalam dan luar negara..

pastikan kalau datang bawak la baju persalinan sebab ni tempat mandi manda kot~~~ … tapi Ammi tak mandi pun.. datang visit tengok kawasan dan ada la celup kaki dalam kolam kejap-kejap…

Untuk memudahkan korang membuat bajet percutian… Ammi dah bagi korang harga terkini OKTOBER 2011… masuk kena bayar yer.. bukannyer percuma..

p/s :

TIKET JANGAN BUANG… BOLEH DIGUNA UNTUK MASUK KE KINABALU PARK….GUNA TIKET YANG SAMA..

Dibahagian luar dah tersedia deretan kedai-kedai yang menjual peralatan mandian seperti pelampung… so tak payah pening kepala nak bawak dari rumah… actually deretan kedai ni panjang.. Ammi ambil gambar separuh sahaja..

cuba perhatikan gambar di atas… semua anak panah menunjukkan ke arah Akma… jadi, nak ke ke Air panas sila ke Akma… taman kupu-kupu pun dia jugak… senang cerita semuanya pergi ke arah dia…dia ada segala-galanya… huhuhu… (mati la aku nanti…. )

laluan ke Kolam Air panas… sorry yer.. gambar tu di edit sedikit demi menjaga hak seseorang… editing tak cantik… korang buat-buat buta jer hokkeyyy!!!!

Kemudahan Surau disediakan… siapa nak solat tu tak perlu risau nak cari surau.. surau dia bersih dan air paip yang sangat menyegarkan…

sebab apa Ammi cakap air paip sangat menyegarkan?? sebab bila kat sini korang akan rasa dehidrasi.. rasa mulut kering dan dahaga sebab kawasan air panaskan.. so faham-faham la sendiri yer.. bila air paip tu di basuh pada muka.. Ya Allah~~~ terasa nikmatnya kurniaan air kat bumi ni,,, hehe sangat bagus kalau bawak bekalan air mineral…

kat area ni disediakan kawasan kolam-kolam yang kecil-kecil.. siap ada pili air lagi untuk salurkan air panas ke dalam kolam… sesiapa yang rasa segan / malu tu memang tak mandi la jawabnyer… sebab tu la Ammi tak mandi… i malu~~~ huhu.. gedik sangat kan…

kolam macam ala-ala swimming pool pun ada jugak…. tapi orang ramai giler.. mungkin sebab hari sabtu kot… ramai orang pergi berpiknik di sini..

untuk tidak berasa kempunan di kemudian hari, Ammi berkativiti la jugak di Poring Hot Spring ni dengan merendam kaki kat dalam kolam yang disediakan..

kawasan ni memang tempat untuk celup kaki jer.. jangan korang pergi terjun pulak… tertelan air bekas kaki orang, pergghhh~~ terus menjadi pintar dan genius.. terus terang hati… hahahah…

tapi untuk mereka-mereka yang nak jugak merasa air panas kat sini tetapi merasa malu gila babeng… boleh la pergi ke ruangan bilik mandi yang disediakan di bahagian belakang mamat yang pakai baju merah berseluar pendek dan berkaca mata hitam tu… wahh~~ detailss ni… hahah

jadi habis sudah di Poring Hot Spring… after that terus pergi ke Kinabalu  Park… sambung entry lain…  (n_n)

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

5 responses to “Poring Hot Spring @ Kundasang/Ranau”

  1. akma says :

    asal lah xpsan time nak amik gmbar 2,arrow kt dri sndri..ayoooo~~
    hahaha siap lah ko~~
    thu dah pnyebab gmbar xcantik..kihkih buat2 jela buta…jgan buta sudeee~~

  2. Ammi says :

    akma…
    tu la…. ammi pun x perasan jugak…. kebutulan ammi pun buat tangan yg memang sesuai sangat dengan arrow tu… huhu,,, buat2 buta jer la yer.. kira halal la kan… hehehe

  3. Akma says :

    hihi adakah ia suratan atau kebetulan…haha tetibe..

  4. Ammi says :

    akma,,,
    itu suratan tuuuu… bukan kebetulan…. oppsss…. hahahah

Trackbacks / Pingbacks

  1. Kinabalu Park @ Kundasang/Ranau » ammibear.com - October 30, 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: