Desa Cattle Diary Farm @ Kundasang/Ranau

Part 9 : Kinabalu Park @ Kundasang/Ranau

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Desa Cattle Diary Farm… tempat ni memang terbaik la sepanjang Ammi berada di Kundasang/Ranau… bergantung jugak pada orang lain kan.. tapi bagi Ammi ni la tempat yang memang kena dengan jiwa Ammi…

kat Desa Cattle ni sebuah tempat yang berada di Mesilau, Kundsang Sabah… di sini adalah tempat dimana lembu-lembu New Zealand diternak… alaaa… lembu putih tompok-tompok hitam tu…

Cuaca di Mesilau ni jugak sejuk sebab ia berada di atas bukit… dan pemandangan memang cantik… tak putus-putus mulut memuji kebesaran Ilahi… subahanallah memang sangat indah…

Bayaran masuk dikenakan bagi setiap kepala.. harganya tak mahal…

RM3.00 perhead (dewasa)

RM2.00 (kanak-kanak)

ada jugak orang cakap sebelum ni tiket di Poring Hot Spring boleh digunakan untuk masuk Desa cattle ni… tapi sebenarnya tak boleh pun… hanya boleh digunakan di Kinabalu Park sahaja…

jadi korang kena la beli tiket lain untuk masuk.. alaaa RM3.00 jer takkan tak mampukan…

Kat Bord coklat ni dah ada senarai harga yuran masuk ke Desa Cattle…korang buat bajet siap-siap ok… jangan lupa bawak kamera.. kalau tak rugi~~rugi~~

ini bahagian luar kandang… lembu-lembu dibiar bebas kat padang rumput.. memang gemuk-gemuk… rumput-rumput pun segar…

kat sini korang boleh tengok proses memerah susu dilakukan… ruangan khas disediakan untuk pengunjung-pengunjung yang nak tengok lembu-lembu ni…

Sebelum Ammi sampai sabah.. kawan Ammi dah sampai dulu beberapa hari sebelum Ammi sampai.. dia cakap tempat lembu ni bau busuk sampai pening kepala dia dan isteri dia….

tapi masa Ammi kat sana tak ada la pulak bau busuk yang melampau… mungkin sebab suhu yang sejuk jadi kurang bau busuk tu… kotttt~~ andaian Ammi jer la… tak tau la betul ke takkan… hehe

kalau dah sampai kat sini,, jangan lupa rasa susu segar dari ladang yang hanya dijual di Sabah sahaja… tak dapat kat semenanjung…

harga sangat murah.. hanya RM2.00.. ada disediakan dalam 2 jenis… satu susu segar dan satu lagi yang dah dicampur dengan koko khas bagi mereka-mereka yang sensitif bau susu dalam minuman susu segar…

tengok lembunyer kejap jer… ambik gambar yang lama… maklum la.. tak tau la bila tahun pulak nak datang sinikan.. hehe.. tapi Ammi memang puas hati 100%… anda bagaimana??

actually lepas balik dari Desa Cattle ni, Ammi nak pergi Memorial War.. tapi tak sempat sebab cuaca dah gelap… korang tengok la cuaca dalam pic kat atas ni..sure korang takkan pergi… silap haribulan memorial War pun dah tutup…heheh

perjalanan di Kundasang/Ranau berkahir di Mesilau Desa Cattle Diary Farm… balik semula hotel di Kota Kinabalu.. masa on the way bali jer Disk Break Kereta dah buat hal… maklum la turun naik bukitkan…

tidur lena malam tu sebab esok pagi(ahad) nak pergi Island Hopping pulak… Ammi pergi Mamutik Island dan Manukan Island.. kat sana pun best jugak.. ada buat aktiviti yang seumur hidup Ammi tak pernah buat.. tapi di Sabah dengan beraninya Ammi buat… kalau nak tau tunggu cerita pasal pulau ni nanti ok… cau~~

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

15 responses to “Desa Cattle Diary Farm @ Kundasang/Ranau”

  1. akma says :

    yes! terasa lah kejap dok kat New Zealand🙂 wlupun dalam mesia jer~~haha

  2. Ammi says :

    akma….
    jadi la kannnnn….. dapat bau ala-ala new zealand pun jadi laaa… hahah

  3. Bear says :

    Wahhhhh kalo cuaca dah sejuk napela tade milkshake panas campur sket ngan cinnamon…best gilakkkkkk

    Naper korang dalam game silent hill??? *takot.

  4. akma says :

    ammi : haha punyelah nk smapi ker new zealand kan..dpat p ala2 pun jadilah~~kihkih

    bear : tempat nie sangat sesuai tok bear ngn epan! hahaha ….berlari2 anak pun still xkuar peloh…kihkih
    game silent??apakah itu??haha

  5. Erfan says :

    Tak baru busuk sebab lembu2 tu makan sedap kot. haha. Tade la dok makan tah ape2 cam lembu2 low class lain kan. hehehe.. tapi mmg macam kat new zealand da. kalo lembu to gemok ngan putih sket dah kompem bole ngaku pegi NZ. haha.

  6. Deezoul says :

    waaa…nampak mcm best jer tempat. Pesonally, mmg tak tau ada nya tempat mcm ni kat Kundasang / Ranau.

  7. Ammi says :

    bear…
    apa pulak silent hill… pergi dulu baru tau…. nanti dah pergi takut tak nak balik kottt.. haha

  8. Ammi says :

    akma…
    kan kan kan… main geli-geli pun x kuar peluh… hahah

  9. Ammi says :

    erfan…
    memang suasana macam new zealand,,, tapi kira gemuk jugak lembu2 kat sana…. dah convert gen jadi lembu asia tapi fizikal mat sallehh… hahha

  10. Ammi says :

    Deezoul…
    memang ada dan tak ramai jugak yang tahu…. sebab tempat dia mcm tersorok sikit… tapi kalau ke kundasang/ranau cuba la untuk datang ke desa cattle ni… ammi menjaminkan kepuasan keindahan alam kat sini… hehehe..

  11. ihsangamerz says :

    hahahaha tempat yang keren diikuti juga oleh adminya yang keren abis nih foto-fotonya bikin saya ingin pergi kesana🙂

  12. Ammi says :

    ihsangamerz…
    di sana memang bagus sekali.. cuacanya dingin bangat dan cantik…

  13. ciksuria says :

    besstttnyeee n santeekkk sgt…sygnye masa pegi ritue tak sempat nak ke desa cattle ni. masa kami p cuaca tak berapa nak baik😦 rasa tak puas p kk n rasa nak kene repeat je lg hehehe….papepun sabah mmg best lah🙂

  14. Ammi says :

    ciksuria…
    yer betul.. alhamdulillah.. waktu ammi dan kawan2 pergi cuaca memang cantik sangat… sabah memang best.. dan ammi tak pernah puas pergi sana… insyallh ada rezeki nak pergi lagi… (n_n)

Trackbacks / Pingbacks

  1. Gaya Street (GS) @ Kota Kinabalu » ammibear.com - November 16, 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: