Loke Kawi WildLife Park @ Kota Kinabalu (final)

part 13 : Manukan Island @ Kota Kinabalu

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Isnin sudah… rupanya dah last day saya di Kota Kinabalu…. tapi flight 6.30 petang.. lambat lagi…. jadi pagi tu sempat lagi la pergi Loke Kawi… hehe

jarak perjalanan dari Hotel City Park Lodge ke Loke Kawi lebih kurang 18 kilometer… itu GPS yang cakap.. bukan saya…  dan GPS tu membawa saya ke Loke Kawi ikut jalan kawasan perumahan… kereta tak banyak.. tapi terasa jauh.. padahal ada jalan yang boleh guna dalam 20 minit jer dari City centre..

Loke Kawi yang saya asyik sebut dari tadi ni adalah Zoo sebenarnya… hehehe.. tak jauh beza pun dengan Zoo yang ada di Semenanjung.. cuma ada beberapa haiwan yang memang kat Semenanjung tak ada.. antaranya macam Burung Cendrawasih dan Probosis (monyet belanda)..

kawasan hadapan pintu masuk utama Loke Kawi WildLife Park… masa ni Zoo pun tak buka lagi… saya awal-awal lagi dah sampai… semangat gilakan…

pasal parking kereta korang jangan risau,,, kat sini besar sungguh car park dia… dalam gambar ni sebahagian jer yang saya tunjuk.. dan bangunan kat belakang tu secara tepatnya saya tak pasti… sebab banyak yang tutup dari yang buka.. mungkin sebab hari isnin…

masa saya kat sana hanya 2 kedai makan sahaja yang buka.. tapi kedai yang satu lagi dah nak tutup… musykil jugak saya samada kedai tu dah lama dibuka lepas tu baru nak tutup atau pun dia buka sekejap jer.. memang confuse…

nak tau harga masuk boleh servey sendiri yer…saya dah lampirkan untuk panduan harga korang…

yang pastinya Zoo Loke Kawi ni hari-hari dibuka.. tak pernah tutup…

siapa nak tunggang gajah boleh datang time-time seperti dalam lampiran yang saya letak ni…

ada satu peristiwa pelik yang berlaku kat saya dan kawan-kawan saya kat sana,, tapi sebelum cerita tu korang tengok la koleksi gambar-gambar yang ada…

ini gajah… heheh…

itu beruang sebenarnya…

kelakar tengok gelagat anak Orang Utang yang kat bawah berdekatan tali tu… dah la comel.. bila nak naik jer jatuh.. tergolek-golek… tapi at last berjaya juga panjat pergi ke ibu dia…

ini Binturung… atau pun dikenali sebagai Bear Cat..

ini pulak Kongkang… memang lifestyle diorang macam ni.. susuah nak tengok muka spesies ni…

ini la dia Probosis… atau pun dikenali sebagai Monyet Belanda… atau pun lebih famous Monyet Hidung besar.. heheh..

Masa ni saya beruntung sebab Monyet ni ada keluarkan satu suara… actually Probosis ni susah jugak kita nak dengar suara diorang ni… bila dapat dengar tu terkejut la jugak sebab suara Probosis ni besar macam bunyi suara bass.. heheh..

ini saya tak tau… tapi nice..

Memerang dan Kelawat ni diletakkan sekali dalam satu kawasan… Kelawat ni adalah spesies monyet yang tak ada ekor… Kelawat ni hidup secara berpasangan…

Nasib saya sekali lagi bertuah sebab dapat tengok persembahan Burung Kakak Tua dan Ular Besar…

Musang Pulut…

yang macam rusa ni ialah Nilgai.. “Nil” tu maksudnya Biru… “Gai” pula bermaksud Haiwan Pemakan Rumput… jadi definisinya adalah.. Haiwan Bewarnan Biru Yang Memakan Rumput.. tak nampak pung kat mana birunya… ermmm ~~~

Burung Unta laa…

dalam sangkar burung ni macam-macam spesies burung ada.. heheh.. kawan saya si Akma tu gila hebat tiru suara burung.. saya try jugak buat.. tapi  yang banyak keluar air liur jer lebih… sedih tak ada bakat…  *sigh~~

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ok… cerita mistik sikit…..

actually kat dalam zoo ni ada satu sangkaryang agak tersorok… sangkar tu adalah sangkar Burung Cendrawasih….

masa sampai kat sana burung-burung ni duduk di bahagian atas sahaja.. tak turun pun.. lepas tu saya cuba bagi salam.. lepas sahaja saya bagi salam, serta merta burung-burung ni turung hinggap di dinding sangkar secara teratur… seolah-olah mereka macam faham…

lepas tu saya nak ambil gambar… tiba-tiba bateri kamera dah habis.. tu tak apa lagi..sebab memang tau bateri nak habis… lepas tu saya guna kamera HP…dapat la ambil sekeping.. lepas tu masa nak ambil kali ke dua tu dalam masa yang sama si Akma ni menegur… “ini la burung yang orang buat sihir tu…” capoi kan~~ lepas dia cakap macam tu jer, tiba-tba HP saya terpadam dan restart sendiri…

lepas restart tu HP, sambil jalan check balik gambar yang saya ambil tadi dah tak ada.. hilang serta merta.. pelikkan… padahal dah ambil sekeping gambar tadi..

kalau kata HP saya yang problem tu mungkin juga.. tapi lagi saya tak boleh terima HP kawan saya kak Emie pun jadi hal yang sama.. dia jalan dengan suami dia… pun masa nak ambil gambar, suami kak Emi ni menengur… “ni la burung orang buat bomoh”… tapi kak emie stil boleh ambil gambar.. tapi bila check balik masa di kedai makan… gambar yang di ambil dah tiada..

pelikkan,,, tapi benar… yang pastinya burung-burung Cendrawasih tu amat la cantik ciptaannya…

so kesimpulannya… sila jangan capoi yer…. capaoi tu maksudnya mulut tak ada insuran… (mati la aku kena bambu nanti)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

habis sudah trip percutian saya ke Kota Kinabalu… insyallah.. ada rezeki sampai lagi ke Pulau Mutiara ni.. terbaik… heheh

Tags: , , , , , ,

3 responses to “Loke Kawi WildLife Park @ Kota Kinabalu (final)”

  1. Akma says :

    ahhhh ceeemmm!!terbersin macam ader orang ngumpat nie~sape tue??sape tue??

  2. akma says :

    patot lah ary 2 tersembor2 ayaq luir😛 haha
    hebat sangatlah kannn~~

  3. Ammi says :

    akma…
    kalau mcm tu memang daulat tinggi la ammi ni yer… tapi musykil… bersin teruk hari tu… tapi ammi update semalam… ermmm kompius kejap.. hehe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: