Memorial War @ Kundasang (Extra 3)

Kinabalu Park @ Kundasang (Entra 2)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Memorial War di Kundasang ini adalah sebuah tempat perlancongan bersejarah yang wajib korang lawati…

ia ditubuhkan pada tahun 1962.. ini adalah salah satu memorial pertama untuk memperingati Australia dan British yang berani dan Banduan Perang yang meninggal dunia di Sandakan dan semasa perarakan kematian ke Ranau semasa Perang Dunia II. Memorial ini juga adalah tanda memringat rakyat Borneo Utara yang membahayakan nyawa mereka untuk membantu tawanan perang.

Memorial ini terdiri daripada empat taman yang indah iaitu Taman Australia, Taman Inggeris Borneo Garden dan Taman Renungan dan Kolam untuk mewakili negara.

Bau bunga ros masih wujud di udara dan suasana yang tenang membuat Memorial War di Kundasang menjadi tempat yang sesuai untuk merenung dan mengingati wira peperangan. Pengunjung juga boleh memilih untuk melihat video ringkas mengenai sejarah Sandakan Death Mac.

opening hours :

Setiap hari dari 8.30 am hingga 5.30 pm

fee :

Mykad holder : RM2.00

without Mykad : RM10.00

Entrance

Tayangan Video…. sampai tertidur..huhuh

yang saya tunjuk tu kubur…

Orkid ni harga dia memang tinggi di pasaran…

Pemandangan kat sana dah macam kat Greek dah… memang cantik dan tenang kepala otak…

Tags: , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: