Masjid Istiqlal @ Jakarta part 2

Di Jakarta ni ada sebuah masjid yang terbesar di asia tenggara… Sesiapa yang pergi ke Jakarta tu singgahlah ke masjid Istiqlal ambil berkat dan ambil pengalaman solat disana..

Tiada sebarang bayaran dikenakan… Susananya juga tenang dan nyaman… Dan masjid ni juga berdekatan dengan Menara Monas.. Iaitu simbolik kepada Jakarta…
image

image

image

Pemandangan masjid dan pintu masuk utama ke msjid.. Besarkan..

image

image

Tempat air wuduk di masjid ni macam classic sikit… But still nice dan bersih..

image

Kat sini ada tempat untuk meminjam kain sarung atau pun telekung…

image

Tempat simpan kasut pun ada… Banyak kemudahan asas disediakan…

image

image

image

image

Pemandangan dalam masjid… Ada 4 tingkat semuanya.. Memang besar…

image

Kawasan lapangan luar masjid..
Dalam masjid ni juga ada madrasah…

Berhadapan dengan masjid ni ada satu gereja yang besar… Ermmm…

image

Tu diaaaa… Besar bukan main gerejanya.. Hehehe..

Walauapa pun… Ammi dah sampai ke masjid Istiqlal ni… Korang bila lagi…

Lepas ni nak pergi makan Bebek Kalio yang cukup terkenal di Jakarta dan seluruh indonesia.. Nak tengok macam mana rupa bebek yang sedap tu..  Tunggu next cerita ya..

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: