muzium Fatahillah @ Jakarta

Muzium adalah salah satu tempat pelancongan yang suka Ammi kunjungi setiap Kali pergi ke suatu negeri atau negara orang lain… Rasanya tu jer tempat yang paling murah nak bayar fee entrance… Sekaligus banyak tau tentang sesuatu tempat tu….

Masa Ammi di Jakarta, Ammi sempat melawat dua muzium yang agak famouse di sana…

1. Museum Fatahillah
2. Museum Sayang

Entry Kali ni nak share mengenai Museum Fatahillah dulu… Next Entry baru cerita mengenai Museum Wayang pulak yer…

Bayaran masuk sekitar RM1.50(Rp5000)….
Murah gila… So tak ada alasan kata tak mampu nak bayar…. Hehe

Museum Fatahillah ni juga pernah masuk dalam rancangan terkenal di station TV Trans7 bertajuk “Masih Dunia Lain”….  Kisah aktiviti paranormal yang sering terjadi di waktu malam…. Sorang jangan tajuk sebab malam-malam Muzium ni dah tutup…

Jom tengok gambar-gambar yang sempat di ambil…
image

image

image

image

image

Pemandangan dari luar

image

image

Dalam Muzium

image

Aktiviti di perkarangan muzium

image

image

Extention bangunan sebelah

image

Dalam muzium

image

image

image

Ukiran dan patung zaman belanda

image

Perabot

image

Ke tingkat atas

Dalam muzium ni terdapat banyak peninggalan sejarah belanda Seperti perabot-perabot ukiran yang sangat besar..

Dalam muzium ni juga terdapat penjara wanita yang sangat la hazab kalau korang tengok .. Kalau ada time machine mesti best… Dapat pergi tengok keadaan sebenar… He he.. 

Kawasan luar muzium pulak terdapat banyak aktiviti-aktiviti orang tempatan disana mencari Duit lebih…. Macam-macam Cara Allah bagi akal untuk mencari rezeki .. Hanya tinggal usaha jer lagi … Renung-renungkan lahhh…

image

Sebelum pergi ke Museum Wayang… Ammi sempat Cuba satu makanan traditional masyarakat Betawai… Iaitu kerak telur…. Unik Cara penyediaannya… Dan rasa dia pun not bad… Tapi mahal sikit sekitar RM4 untuk 1 pinggan…

OK dah habis  cerita  Museum Fatahillah… Nanti korang baca pasal Museum Wayang pulak yer.. Banyak patung-patung seram.. Hehe..

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: